Netwerk: Amanda Timmer Griffioen

Vaak is het een van de mooiste dagen van ons leven: je bruiloft. De dag waarop je in het middelpunt van de belangstelling staat, je er allebei op je allermooist uitziet, je eindelijk die fantastische jurk aan hebt, je al je geliefden bij elkaar hebt en natuurlijk de dag waarop je dan eindelijk in de echt verbonden wordt met je grote liefde.

IMG_4873.JPG
Het is voor ons Nederlanders niet meer dan normaal: wanneer je gaat trouwen regel je alles zelf en vraag je je beste vriend/vriendin/broer/zus om op de dag zelf als ceremoniemeester op te treden. Tenslotte vertrouw je die persoon en weet diegene precies hoe jullie in elkaar zitten en dus welke keuzes jullie zouden maken. Dus de touwtjes in handen geven van die bekende is een veilig en vertrouwd gevoel!
Maar schijn bedriegt soms… Hoe vaak ik wel niet heb gehoord dat een ceremoniemeester die eervolle, maar zeer drukke taak nooit meer zou willen uitvoeren… Waarom? Omdat je er ongelooflijk druk mee bent en je geen tijd hebt om zelf te genieten of ook maar daadwerkelijk onderdeel te zijn van de bruiloft. En dat terwijl die persoon juist zo belangrijk voor jullie is! Wat is dan het alternatief? Huur een professioneel ceremoniemeester in! Iemand die hiervoor heeft geleerd (jawel, er bestaan opleidingen voor weddingplanners en professioneel ceremoniemeesters), die het klappen van de zweep kent, die weet wat er moet gebeuren en die alles uitvoert helemaal zoals jullie dat willen. Iemand die alles van tevoren met jullie doorneemt, die zorgt voor de wel bekende puntjes op de i, die geen onderdeel is van de gastenlijst en dus zodat je eigen vrienden en familie ongestoord en onbezorgd kunnen genieten, net als jullie zelf!

IMG_4942-0.JPG
Waarschijnlijk had je het al wel door: ik ben zelf weddingplanner en professioneel ceremoniemeester. Hoe dat zo is gekomen? Ik heb bijna 10 jaar voor een fantastisch bedrijf in de media gewerkt, maar wilde op een gegeven moment iets anders. Maar wat…? Ik ging denken: wat vind ik nou echt leuk om te doen? Waar beleef ik plezier aan en wat geeft me voldoening? Zonder lang na te denken wist ik het: plannen en organiseren. Dat is waar ik goed in ben en wat ik heel leuk vind om te doen. Zonder ooit in contact te zijn geweest met een weddingplanner of veel bruiloften gehad te hebben wist ik het: ik wil weddingplanner worden. Het leek me geweldig: veel plannen en organiseren en nog voor een hele leuke gelegenheid ook!
Ik durfde de stap niet ineens te zetten. Ik had tenslotte een goede baan en durfde niet ineens in het diepe te springen. Je noemt jezelf niet van de een op de andere dag weddingplanner, zonder ook maar enige kennis of ervaring op zak te hebben. Maar het idee liet me ook niet meer los… Ik ging dus op zoek naar opleidingen voor weddingplanners en tot mijn eigen verbazing was die er! Ik ben naar een informatie avond gegaan en was direct overstag: dit wilde ik. Ik heb me ingeschreven voor de opleiding bij de BWPN (Beroepsorganisatie voor Wedding Planners in Nederland) en ben daar eind 2011 mee begonnen. In Oktober 2012 heb ik de opleiding met succes afgerond en mag mezelf nu gediplomeerd weddingplanner en ceremoniemeester noemen.
Met het starten van de opleiding komt ook direct het werk. Al tijdens de stage opdrachten deed ik veel contacten op en dus was de start van m’n bedrijf ook direct een feit. Ik ging 4 dagen werken voor m’n werkgever en 1 dag in de week was voor m’n bedrijf, inclusief vele avond en weekend uren. In April 2013, vlak voordat ik zelf ging trouwen, heb ik de grote sprong gewaagd. Ik heb m’n baan opgezegd en ben volledig voor mezelf gaan werken. Ik wilde m’n bedrijf een echte kans geven, met succes!

IMG_4874.JPG
Inmiddels heb ik al vele bruidsparen mogen helpen bij de organisatie van hun grote dag en daar als ceremoniemeester mogen optreden. De lovende woorden achteraf zeggen eigenlijk voldoende: deze bruidsparen waren ontzettend blij met m’n hulp en hadden een absoluut zorgeloze dag. Ze wisten dat alles bij mij in goede handen was. Nog steeds straal ik van geluk na het ontvangen van zulke positieve feedback. Daar doe ik het voor! Een bruidspaar dat onbezorgd heeft kunnen genieten van hun mooiste dag.
Wanneer ik als ceremoniemeester optreed begint het werk een maand of 3 voor de bruiloft: ik ga om de tafel met “mijn” bruidspaar, check waar ze staan in de planning, wat er nog moet gebeuren. Ik neem contact op met de leveranciers die ze hebben gekozen, stel mezelf aan ze voor (als ik ze niet al ken) en check de gemaakte afspraken met ze. Ik stuur de gasten een ceremoniemeestersbrief waarin ik mezelf al even kort voorstel en waarin wat beknopte informatie staat (geheel in overleg met het bruidspaar uiteraard). Ik ga langs bij de locatie(s) om te zien waar we zullen zijn tijdens de grote dag en hoe alles eruit gaat zien. Met de locatie(s) neem ik de afspraken door. Ik maak een draaiboek en loop m’n (enorme!!) checklist door met het bruidspaar.
En dan is de grote dag daar… De dag waarop het bruidspaar alles uit handen moet geven. Aan mij. Ik ben vaak al vroeg aanwezig, even checken hoe het in de voorbereidingen gaat met de bruid en bruidegom. Krijgt de bruid haar jurk goed aan? Weet ze nog hoe deze aangetrokken moet worden? Het is vaak een hele puzzel! Zijn de bloemen al geleverd en worden de corsages uitgedeeld? Is het trouwvervoer aanwezig? Ja, alles is onder controle.
Ik zorg dat ik altijd eerder aanwezig ben daar waar de gasten ontvangen worden zodat de gasten netjes begeleid worden. Zijn er hulp behoevende? Dan spring ik bij en zal ik helpen. De hele dag hou ik het draaiboek in de gaten en mis zo helemaal niets. Uiteraard gebeurd zo’n dag niet op papier, dus het is ook zaak m’n ogen goed open te houden en op te letten. Ik loop continue een stap voor op het bruidspaar zodat alles op tijd voorbereid is. Gaan we na de ceremonie de taart aansnijden? Dan zorg ik dat die op tijd klaar staat, inclusief al het benodigde.
Ik ren, vlieg en regel tijdens een bruiloft en heb aan het einde van de dag geen voeten meer over. Maar ik vind het geweldig! En bovendien pure noodzaak: wanneer ik me bedenk dat een bekende van het bruidspaar mijn werk had moeten overnemen besef ik me altijd weer goed dat het zaak is dat het inhuren van een professioneel ceremoniemeester tijdens een bruiloft normaal moet worden. Met de eisen die we tegenwoordig stellen aan onze mooiste dag is het niet gek dat er ook meer geregeld moet worden dan voorheen. Men hoeft niet bang te zijn de dag over te laten aan een onbekende. Je weet tijdens een kennismaking al of je iemand vertrouwd ja of nee. En bovendien: ik heb ervaring als ceremoniemeester, de meeste vrienden en bekenden niet. Hoeveel zekerheid wil je hebben?!
Meer informatie over mij en m’n werk is te vinden op www.de-ceremonie-meester.nl en www.de-wedding-planner.nl.
Veel liefs,
Amanda Timmer-Griffioen

IMG_4941.JPG

 

Dit netwerkblog werd eerder gepubliceerd op www.meisjesvanmooi.nl: Mooi voor je netwerk!